sobota, 9 marca 2013

Proste ciasto z jabłkami i rodzynkami :)

Cześć :)
Moja mama na urodziny zażyczyła sobie abym upiekła jej ciasto, które wprost uwielbia. I tak oto postanowiłam podzielić się z wami przepisem :D



Składniki:
3 jajka
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki wody gazowanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kakao naturalnego
jabłka (ilość według uznania)
rodzynki

Przygotowanie:
1. W większej misce zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Do drugiego naczynia wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao.
3. Do zmiksowanych jajek naprzemiennie dodawaj mieszaninę z mąki, olej oraz wodę, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. 
4. Do otrzymanego ciasta wsyp obrane, pokrojone jabłka i rodzynki oraz delikatnie wymieszaj.
5. Przelej całość do formy, piecz w 180 stopniach przez około godzinę. 


Życzę smacznego!

15 komentarzy:

  1. Chętnie spróbuję, ale w domu :) W akademiku niestety nie mam piekarnika :)
    Już spisuję :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam:)

    zapraszam na candy na moim blogu w ramach wielkanocnych prezentów:)

    Pozdrawiam
    Bogna

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada super, też muszę niedługo coś upichcić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. tani i łatwy przepis.
    Kochana czy mogę skopiować zdjęcie i przepis dla celów kucharskich?

    OdpowiedzUsuń
  5. Więcej przepisów! Zrobiłam już te ciasteczka z M%M'sami , były pycha,ale to ciasto to masakra! Jedno z najlepszych, jakie jadłam. Strasznie szybkie i proste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się umieszczać więcej przepisów. Cieszę się, że smakowało :D

      Usuń
  6. Smakowite, a miałam nie jeść słodkości ;(.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można dodać zwykłą wodę? Akurat nie mam gazowanej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwykła też jest ok.

      Usuń
    2. Ale wydaje mi się, że specjalnie dodaje się gazowaną, żeby spulchnić ciasto czy coś takiego. Generalnie babcia mi dawno temu mówiła o tym patencie i zapadło mi w pamięć :P.

      Usuń
  8. Robiłam już 2 razy. Bardzo smaczne ciasto!

    OdpowiedzUsuń